biogaz_09_2025

Konina w polskich hamburgerach. IKEA wycofuje klopsiki

3 grudnia 2015
Czescy inspektorzy znaleźli niezadeklarowane końskie mięso w wołowo-wieprzowych klopsikach, wyprodukowanych w Szwecji dla grupy IKEA i w polskich hamburgerach wołowych - poinformowała w poniedziałek agencja CTK.

Według CTK oba te produkty zabezpieczono, zanim zostały skierowane do sprzedaży. Państwowa Administracja Weterynaryjna zgłosiła tę sprawę unijnemu systemowi szybkiego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF).

Rzecznik sieci sklepów IKEA w Czechach Petr Chadraba powiedział w poniedziałek, że klopsiki wycofano ze sprzedaży, kiedy czescy inspektorzy wykryli w nich koninę. Dania te były wysyłane przez szwedzkiego dostawcę do 12 krajów europejskich: Słowacji, Francji, Wielkiej Brytanii, Portugalii, Holandii, Belgii, Hiszpanii, Grecji, Irlandii, na Cypr, Słowację i do Włoch.

IKEA zdecydowała się na wycofanie dań z łącznie 21 krajów, do których trafiały klopsiki od szwedzkiego dostawcy.

Rzeczniczka IKEI Ylva Magnusson wskazała, że firma przeprowadzi własne testy, by potwierdzić wyniki kontroli przeprowadzonych w Czechach. Dodała, że do sklepów w Polsce i Szwajcarii trafiały dania zarówno od szwedzkiego dostawcy, jak i dostawców lokalnych, a teraz będą oferować one tylko klopsiki od lokalnych dostawców.

Wcześniej w poniedziałek oddział IKEA w Szwecji poinformował, że podjął decyzję o prewencyjnym wycofaniu ze sprzedaży klopsików ze szwedzkich sklepów i restauracji ze względu "na zaniepokojenie klientów". "Nasze wewnętrzne kontrole nie wykazały żadnych nieprawidłowości" - napisano w komunikacie.

Z kolei Karolina Horoszczak z IKEA Polska powiedziała PAP, że sprzedawane w Polsce klopsiki IKEA pochodzą od innego dostawcy niż te sprzedawane w Czechach i w związku z tym "na razie nie ma podstaw, aby podjąć decyzję o wstrzymaniu ich sprzedaży w Polsce". Poinformowała też, że wcześniej polska sieć sklepów IKEA otrzymała zapewnienie od producenta mięsa, że nie występuje w nim konina. Podkreśliła, że mimo tego zlecono dodatkowe badania DNA, których wyniki mają być znane wkrótce.

Skandal z końskim mięsem dodawanym do wołowiny wybuchł w styczniu w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Później koninę w wyrobach mięsnych, które nie powinny jej zawierać, znaleziono w wielu krajach europejskich.



POWIĄZANE

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...

Sens dokonującej się na naszych oczach rewolucji internetowej da się lepiej zroz...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę