aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Kto pokona szarą strefę

30 czerwca 2006

Weterynaria energiczniej zabrała się do likwidacji szarej strefy w branży mięsnej. Domagają się tego legalnie działające firmy, które obawiają się nie tylko nieuczciwej konkurencji, ale i reperkusji ze strony Unii Europejskiej. Ale sprawa nie jest prosta.

Pierwszym krokiem inspekcji weterynaryjnej do zmniejszenia szarej strefy ma być zbieranie od lekarzy terenowych informacji o zlikwidowanych nielegalnych ubojniach i przetwórniach.

Krzysztof Jażdżewski GLW: To zmusza lekarzy w terenie by uważnie przyglądali się każdemu sygnałowi o nielegalnej ubojni.

Lekarze uważają jednak, że bez donosów o nielegalnym uboju czy przerobie mięsa, szarej strefy nie uda się szybko zlikwidować. Ale o informatorów trudno.

Przedsiębiorcy zwyczajnie boją się. Ci, którzy się odważyli, skarżą się, że kontrole są częstsze ale, w nagrodę, u nich. Narzekają, że inspekcje weterynaryjna i sanitarna odbijają piłeczkę między sobą, a szara strefa nadal ma się dobrze. Tymczasem problemem coraz bardziej interesuje się UE.

Witold Choiński Związek Polskie Mięso RP: W końcu któryś z krajów może powiedzieć, że skoro nie potraficie produkować legalnie, to możemy wam zablokować cały eksport.

Póki co nielegalne ubojnie i przetwórnie kwitną, bo mają wielu odbiorców, szczególnie w regionach najbiedniejszych.


POWIĄZANE

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...

Przedstawiciele branży mleczarskiej będą mogli zaprezentować swoje produkty na t...

Europejskie browarnictwo idzie z duchem czasu: zrównoważony rozwój na pierwszym ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę