biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Kucharz? To mięso się rusza - i tak ma być

5 stycznia 2016

Japończycy przeszli samych siebie w wymyślaniu dań, które przeciętnego Europejczyka przyprawiają o mdłości. Po rybich oczach i alkoholu z owadów, przyszedł czas na „tańczącego kalmara” - podaje brytyjski Daily Mail.

Danie te jest prawdziwym hitem w kraju kwitnącej wiśni, jednak nie ma raczej większych szans na podbicie reszty świata jak to miało miejsce z sushi.

Pewna japońska restauracja z wyspy Hokkaido stworzyła danie o nazwie Odori don - dosłownie znaczy to – „Taniec kalmara w misce ryżu”. Aby przygotować danie, szef kuchni, Ikkatei Tabij, musi najpierw usunąć wnętrzności kalmara, jednak w taki sposób, aby macki pozostały nienaruszone. Tak przygotowanego głowonoga układa w miseczce z ryżem i podaje na stół.

Gdy klient poleje kalmara sosem sojowym zachodzi niezwykła reakcja. Sos dostaje się do komórek nerwowych znajdujących się w mackach, a te zaczynają się ruszać. Zupełnie tak jakby stworzenie ożyło. Jeszcze ruszający się kalmar jest zjadany.

Taki posiłek kosztuje około 2000 jenów, czyli około 80 złotych i jest tak popularny, że zaczęły go serwować inne restauracje w okolicy. Szef kuchni i wynalazca dania przyznaje, że nie przewidywał takiego sukcesu swego „dzieła”, bo inaczej by je opatentował. Dzięki temu, teraz każdy legalnie bez łamania praw autorskich może w domu przyrządzić sobie "tańczącego kalmara".

 


POWIĄZANE

Raport WEI wzywa do redefinicji polskiej polityki zdrowotnej   Warsaw Enterprise...

Gospodarka UE, choć pozostaje drugą po USA największą na świecie, nie rozwija si...

Polska znajduje się w gronie 12 krajów Unii Europejskiej z najlepiej funkcjonują...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę