A_BIO_AGRO_950

Macedonia ma sukcesy w handlu jagnięciną

22 kwietnia 2010
Miniony, świąteczny sezon w handlu jagnięciną Macedończycy uznali za bardzo udany. Większość tego gatunku mięsa wyeksportowano tradycyjnie na zachod Europy, w szczególności do Włoch i Grecji, a także do Chorwacji - podaje FAMMU/FAPA na podst.: AgraNet.
Udział Włoch w handlu tym gatunkiem mięsa ukształtował się na poziomie 70 proc., natomiast Grecji i Chorwacji wyniósł 30 proc. W minionym sezonie Macedończycy wyeksportowali łącznie 175 tys. sztuk jagniąt.
Żywiec jagnięcy sprzedawano, w zależności od jego jakości, w granicach od 2,05 euro/kg do 2,21 euro/kg. Ceny te odzwierciedlały popyt rynkowy oraz konkurencyjność wobec jagnięciny oferowanej przez eksporterów z Rumunii i Bułgarii.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę