aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Mandat za jogurt

13 listopada 2006

Przynajmniej co piąty jogurt jest niewłaściwej jakości – wynika z kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

W 3 kwartale tego roku inspektorzy jakości handlowej w dziewięciu województwach zbadali właściwości fizykochemiczne 116 partii artykułów mleczarskich z dodatkiem bakterii probiotycznych. Stwierdzono, że 22 procent jogurtów ma niewłaściwą jakość - zaniżoną zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów.

Niewłaściwa jakość dotyczyła ponad 20 tysięcy kilogramów produktów mleczarskich z bakteriami probiotycznymi. To wynik tylko jednej kontroli u połowy krajowych producentów. Ile rocznie zarabiają mleczarnie na tym procederze, a ile tracą klienci? Zdaniem naukowców instytucji kontrolnych jest za dużo i są nieskuteczne.

Inspektorzy jakości handlowej argumentują, że robią wszystko, na co pozwala im prawo. Podczas ostatniej kontroli ukarali producentów jogurtów mandatami, które wyniosły w sumie 600 zł, a wobec 8 z nich wszczęli postępowanie administracyjne. Ale czy takie kary mogą przestraszyć?

Monika Rzepecka p.o. Gł Insp Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych: - Przyznaję rację, że być może możliwość zastosowania większych restrykcji byłaby bardziej mobilizująca dla przedsiębiorców.

Na razie jednak inspektorzy nie mogą stosować wyższych kar. I nie mogą także podawać do publicznej wiadomości nazw nieuczciwych producentów.


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę