Biogaz_III Forum 2025

Margaryny produkujemy coraz więcej

30 września 2013
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, w I połowie 2013 roku przedsiębiorstwa zatrudniające co najmniej 50 osób wyprodukowały 204,6 tys. t margaryn, tj. o 7 proc. więcej w porównaniu z analogicznym okresem w 2012 roku. Znaczna część produkcji trafiła na eksport.

Według wstępnych danych handlowych, w I półroczu br. za granicę sprzedano 60,3 tys. t margaryn. W porównaniu jednak z I połową 2012 roku wywóz obniżył się prawie o 9%. Gdyby ww. wielkości zestawić z produkcją, eksport w I połowie br. stanowiłby 29% produkcji wobec prawie 35% w tym samym okresie w ub.r.
Według danych GUS, od wejścia Polski do UE do 2008 roku produkcja margaryn w Polsce wykazywała tendencje spadkowe. W 2004 roku przedsiębiorstwa zatrudniające co najmniej 50 osób wytworzyły blisko 355 tys. t margaryn, podczas gdy w 2008 roku 341 tys. ton. Spadkowy trend uległ jednak odwróceniu w 2009 roku, gdy wyprodukowano 363 tys. t margaryn. W 2012 roku produkcja przekroczyła 442 tys. ton. Wzrostowi produkcji margaryn w ostatnich latach sprzyjał utrzymujący się wysoki popyt eksportowy na te produkty.



POWIĄZANE

Raport zrównoważonego rozwoju firmy Tetra Pak za rok 2024 potwierdza redukcję em...

Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) pozytywnie ocenia rezultaty polskiej p...

O przyszłości młodych rolników w Europie i Azji na konferencji FAO w Budapeszcie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę