A_BIO_AGRO_950

Mięso będzie tanieć

8 sierpnia 2005

Wzrasta podaż tuczników, co już doprowadziło do niewielkiego spadku cen wieprzowiny, zwłaszcza w centralnej i południowej Polsce. Potaniały półtusze i najdroższe mięsa, jak schab czy szynka z kością.

Z prognoz Ministerstwa Rolnictwa wynika, że wkrótce wyraźniej wzrośnie produkcja wieprzowiny iw związku z tym od września spadek cen skupu może być bardziej widoczny. A w konsekwencji powinny potanieć mięsa i przetwory w handlu detalicznym.

Maklerzy ostatnio zaobserwowali niewielkie ożywienie w handlu tanim mięsem i tłuszczami, co wskazywałoby na wzrost eksportu na Wschód.

Wraz z cenami wieprzowiny zaczynają spadać notowania kurczaków i innych elementów drobiowych. Na rynku krajowym najłatwiej sprzedać skrzydełka i wszystko to, co nadaje się na grill. A także filety, których odbiorcą są głównie zakłady przetwórcze.

Obserwuje się bardzo powolny, ale ciągły wzrost cen wołowiny.


POWIĄZANE

W dniach 2–4 grudnia 2025 roku w Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targ...

Wygląda na to, że Bruksela na razie spanikowała i Parlament Europejski wycofuje ...

Zarząd Tarczyński S.A. podjął decyzję o odstąpieniu od przeprowadzenia oferty pu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę