Biogaz_III Forum 2025

Mięso na świecie drożeje

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że zgodnie z danymi FAO indeks cen mięsa na świecie wzrósł w marcu do poziomu 185 punktów. Oznacza to, że przeciętnie ceny mięsa na rynku światowym w skali miesiąca wzrosły o 1,5 proc.
Głównym czynnikiem napędzającym zmiany indeksu był wzrosty cen wołowiny odnotowane na rynku australijskim i USA. Niekorzystne warunki pogodowe w tych regionach przyczyniły się do spadku produkcji, a to z kolei znalazło odzwierciedlenie w podwyżce cen bydła. Podobne tendencje wzrostowe odnotowano na rynku wieprzowiny. Pojawienie się ognisk zachorowań na Porcine Epidemic Diarrhea Virus (PEDv) w Stanach Zjednoczonych spowodowało spadek liczby ubojów, co pobudziło wzrost cen na rynku krajowym jak i cen eksportowych. Z kolei na rynku drobiu na przełomie lutego i marca obserwowaliśmy stabilizację.



POWIĄZANE

Zasuszenie to nie wakacje od pracy utwierdzonej w komórkach nabłonka wymienia; t...

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę