A_BIO_AGRO_950

Mięso w Polsce nie będzie drożało

24 stycznia 2015
Ceny mięsa w pierwszej połowie 2015 roku nie będą znacznie rosły.
Tani będzie żywiec wieprzowy. W listopadzie średnio za kg żywca płacono 4,41 zł; zdaniem ekspertów w kolejnych miesiącach jeszcze on potanieje - w marcu do 4,10-4,30 zł/kg, a w czerwcu 4,20-4,50 zł/kg.


Spadek cen żywca wieprzowego utrzymuje się prawie w całej UE w listopadzie 2014 r. wzrost cen zakupu trzody chlewnej odnotowano jedynie w Danii, Belgii, Austrii i Słowenii.

Według GUS, spada opłacalność produkcji trzody chlewnej.

Na niewielki wzrost cen mogą liczyć producenci bydła. W listopadzie średnio bydło rzeźne kosztowało 5,65 zł za kg. W marcu ceny powinny wynosić 5,60-5,90 zł/kg, a w czerwcu 5,60-6,0 zł/kg. A ceny młodego bydła rzeźnego w marcu mogą wynosić 5,80-6,10 zł/kg, a w czerwcu 5,80-6,20 zł/kg - prognozują eksperci.

Podrożeją brojlery w stosunku do cen z listopada u.br. (3,46 zł/kg). W opinii ekspertów, w marcu mogą one kosztować 3,50-3,70 zł/kg, a w czerwcu 3,60-3,90 zł/kg czyli tyle co rok wcześniej.


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę