A_BIO_AGRO_950

Mięso z USA coraz bardziej konkurencyjne

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej za portalem MercoPress.com podaje, że W. Batista, prezes firmy JBS (największego producenta wołowiny na świecie), twierdzi, że obecnie mięso produkowane w Stanach Zjednoczonych jest tak samo konkurencyjne, jak mięso produkowane w krajach Ameryki Południowej.
Dzieje się tak na skutek obserwowanego w ostatnich miesiącach silnego osłabienia się dolara amerykańskiego, jednoczesnego wzrostu wartości walut krajów południowoamerykańskich oraz wzrostu kosztów produkcji w tym regionie.
Potwierdzają to dane o eksporcie mięsa z USA. Według USDA (Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa) w pierwszych czterech miesiącach tego roku sprzedaż zagraniczna wołowiny wzrosła o 31 proc., a wieprzowiny o 19 proc.



POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę