biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Mięso z USA coraz bardziej konkurencyjne

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej za portalem MercoPress.com podaje, że W. Batista, prezes firmy JBS (największego producenta wołowiny na świecie), twierdzi, że obecnie mięso produkowane w Stanach Zjednoczonych jest tak samo konkurencyjne, jak mięso produkowane w krajach Ameryki Południowej.
Dzieje się tak na skutek obserwowanego w ostatnich miesiącach silnego osłabienia się dolara amerykańskiego, jednoczesnego wzrostu wartości walut krajów południowoamerykańskich oraz wzrostu kosztów produkcji w tym regionie.
Potwierdzają to dane o eksporcie mięsa z USA. Według USDA (Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa) w pierwszych czterech miesiącach tego roku sprzedaż zagraniczna wołowiny wzrosła o 31 proc., a wieprzowiny o 19 proc.



POWIĄZANE

Raport ekspercki dla PPR.pl Opracowanie na podstawie raportu USDA „Spanish Dried...

Europejskie organizacje rolnicze biją na alarm — nowe koncesje handlowe dla Ukra...

W Parlamencie Europejskim w czwartek 10 lipca odbędzie się głosowanie o wotum ni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę