biogaz_09_2025

Mleczarski eksport serami stoi

2 listopada 2011
FAMMU/FAPA podaje, że w pierwszej połowie 2011 roku sery pozostały najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego z 34,1 proc. udziałem w jego łącznej wartości.
W ciągu pierwszych sześciu miesięcy bieżącego roku za granicę wywieziono 70,6 tys. ton tych produktów mleczarskich, czyli o 4,7 proc. mniej niż rok wcześniej, jednak wskutek wyższych cen wartość eksportu wzrosła aż o 10 proc. i osiągnęła 227 mln EUR (315,1 mln USD).
Najważniejszym rodzajem eksportowanych serów były sery dojrzewające. Ich wywóz stanowił połowę wartości (niemal 114 mln EUR) i 43% wolumenu (czyli 30,1 tys. ton) wszystkich serów, jakie w ubiegłym roku trafiły z Polski za granicę. Oznaczało to 11% wzrost wartości, ale 7% spadek ilości względem analogicznego okresu 2010 roku. Słabsze wyniki ilościowe odnotowano w wywozie serów przetworzonych, głównie topionych, ich wolumen spadł o 7% do 17,4 tys. ton, a wartość w skali roku wzrosła zaledwie o 4% do 52,8 mln EUR, co stanowiło niemal 25% wartości eksportu serów ogółem.
Tradycyjnie w pierwszej połowie 2011 roku trzecią istotną kategorię stanowiły sery świeże i twarogi. W eksporcie tych przetworów mlecznych odnotowano 13% wzrost wartości (do 55,7 mln EUR), zaś wolumen sprzedaży pozostał na poziomie podobnym jak w analogicznym okresie 2010 roku - 21,97 tys. ton. Z tytułu wywozu 1,65 tys. ton pozostałych typów serów (z przerostami błękitnej pleśni oraz tartych lub proszkowanych) uzyskano łącznie 10,8 mln EUR.



POWIĄZANE

Bliski Wschód coraz szerzej otwiera się na ukraińskie produkty rolne — rosnące s...

Ukraina z mniejszymi zbiorami zbóż – skutki ekonomiczne i globalne konsekwencje ...

Jak w zeszłym tygodniu poinformowała ARiMR ,organizacje producentów  mogą składa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę