biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Mniejsza produkcja mięsa w Niemczech

5 stycznia 2016
Po siedmiu latach nieprzerwanego wzrostu liczby ubijanych tuczników, w pierwszej połowie bieżącego roku liczba ta zmniejszyła się o 0,8% i wyniosła 28,8 mln sztuk. Spadła liczba ubijanych tuczników importowanych, jak i domowego chowu. W efekcie produkcja wieprzowiny zmniejszyła się o 1,1% i wyniosła 2,7 mln ton. Natomiast produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 1,8% i osiągnęła 713 tys. ton.
Większość stanowiło mięso brojlerów, których udział zwiększył się o 4,2% i wyniósł 432 tys. ton. Ubój bydła zmniejszył się nieznacznie (o 0,2%) i wyniósł 1,8 mln sztuk, a produkcja wołowiny spadła o 0,8% i wyniosła 556 tys. ton. Produkcja jagnięciny wzrosła o 6,4% osiągając 8 tys. ton. Ogółem produkcja mięsa w pierwszej połowie bieżącego roku w Niemczech wyniosła 4 mln ton, czyli zmniejszyła się o 0,8%.



POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę