OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Na Dolnym Śląsku rośnie cena chleba

28 kwietnia 2004

Po cukrze i lekarstwach przyszła kolej na pieczywo. We Wrocławiu podrożał chleb - średnio o 30 groszy za bochenek. Podwyżkę spowodował lawinowy wzrost cen surowców – wyjaśnia decyzję największy producent pieczywa na Dolnym Śląsku.

W ostatnich miesiącach bardzo podrożały surowce, mąka o 12 proc., w październiku o kolejne 10 - mówi Leszek Jaroszyński, prezes wrocławskich zakładów piekarskich. Jako duży odbiorca długo opieraliśmy się tym cenom, ale niestety w grudniu nasi dostawcy nie wytrzymali i też musieli nam te ceny podnieść. Aby utrzymać sprzedaż chleba, cena pieczywa była dumpingowa – przyznaje Jaroszyński. Przecież drożała nie tylko mąka - podkreśla. Ostatnio sporo podskoczyły ceny cukru, drożeją paliwa oraz energia. Dlatego wczorajsza podwyżka cen jest tylko zminimalizowaniem strat.

Inni, mniejsi producenci na razie zastanawiają się nad podwyższeniem ceny bochenka o 10-15 groszy. Ale na tym nie koniec: w czerwcu chleb znów może podrożeć – dodaje Jaroszyński.


POWIĄZANE

Pogoda nie rozpieszcza producentów kukurydzy. Siewy na północy i w centrum kraju...

Gwałtowny wzrost niepewności w zakresie handlu i polityki gospodarczej, słabszy ...

Rolnictwo precyzyjne wprowadza nowe technologie, które rewolucjonizują podejście...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę