OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Na polskich glebach można produkować zdrową żywność

28 maja 2004

Poziom nasycenia środkami chemicznymi polskich gleb nie stwarza zagrożenia dla produkcji zdrowej i bezpiecznej żywności - wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli.

Izba ma jednak zastrzeżenia do nadzoru nad obrotem środkami chemicznymi. Mimo, że w ostatnich latach wzrosło zużycie nawozów mineralnych i środków chemicznych to i tak stosujemy ich znacznie mniej niż w krajach o intensywnej produkcji rolnej.

Wiceprezes NIK - Zbigniew Wesołowski podkreślił jednak, że dużym zagrożeniem jest brak właściwego nadzoru nad obrotem środkami ochrony roślin.

Zdarzały się przypadki, że stosowano nawozy, które nie były w ogóle dopuszczone do sprzedaży w Polsce. Z raportu Izby wynika, że nadal bardzo poważnym problemem są tak zwane mogilniki, czyli miejsca składowania przeterminowanych środków ochrony roślin.

Zdaniem Izby, takie mogilniki mogą stać się dla środowiska bombami z opóźnionym zapłonem, ponieważ ich likwidacja przebiega zbyt wolno.

Dotychczas zlikwidowano jedynie około 30 z ponad 200 mogilników stworzonych w latach 70-tych. Izba wskazuje, że samorządy i Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska powinny tym problemem zająć się jak najszybciej.


POWIĄZANE

Zakończył Się Europejski Kongres Wsi. Jednym z tematów poruszanych podczas panel...

Wiosną wszyscy czekamy na smak świeżych warzyw. I choć nowalijki mają swoje wier...

11 maja obchodzimy Światowy Dzień bez Śmiecenia – święto, która przypomina, że c...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę