A_BIO_AGRO_950

Nadmiar cukru - cena spada

3 grudnia 2015
Jak informuje Dziennik Gazeta Prawna, Główny Urząd Statystyczny nie podał jeszcze szczegółowych informacji o cenach, ale ogłosił, że cukier był najszybciej taniejącym artykułem żywnościowym. Jego cena obniżyła się o prawie 8 proc. w porównaniu z marcem, kiedy to za 1 kg cukru płaciliśmy średnio 2,87 zł.

Cukier tanieje nieprzerwanie od kilkunastu miesięcy. Jednak w kwietniu zjazd cenowy nabrał tempa. Rafał Strachota z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego obserwuje stawki sprzedaży w cukrowniach. I jego zdaniem to one obniżają się praktycznie od początku ubiegłego roku. A w lutym i marcu poszły w dół mocniej niż dotychczas.
Jak informuje DGP jeszcze kilka miesięcy temu przecena była tendencją światową. Piotr Szajner, kierownik zakładu badań rynkowych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) wskazuje, że w ciągu roku ceny na międzynarodowych giełdach obniżyły się z ok. 700 dol. za tonę do 480 dol. Później jednak nastąpiła stabilizacja.
Do tego spadło spożycie cukru w gospodarstwach domowych. Krajowa Spółka Cukrowa, największy producent w Polsce, odnotowała w roku obrotowym 2012/2013 (w branży cukrowniczej rok liczony jest od października do września) 381 mln zł zysku netto. Rok wcześniej zysk wynosił 561 mln zł.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę