31 stycznia 2008 roku upływa termin przesyłania zgłoszeń na konkurs o Laur Marszałka za Najlepszy Produkt Żywnościowy na Mazowszu. W konkursie organizowanym przez Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego mogą wziąć udział firmy, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na różnego rodzaju targach, wystawach, lokalnych imprezach itp., posiadające siedzibę w Województwie Mazowieckim.
Jak informują organizatorzy konkurs zaplanowany został z myślą o jak najszerszym gronie producentów żywności z terenów Województwa Mazowieckiego. Jego celem jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Szeroka formuła konkursu pozwala na skierowanie zaproszenia do udziału nie tylko do firm komercyjnych, ale także do podmiotów i organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takich jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na różnego rodzaju targach, wystawach, lokalnych imprezach itp. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, by można było go promować przy różnych okazjach.
Rozstrzygnięcie konkursu i uroczyste wręczenie nagród zaplanowano w drugiej połowie marca 2008 roku.Laureaci otrzymają dyplom, grawerton zawierający nazwę producenta, nazwę produktu oraz nazwę zdobytego tytułu oraz nagrodę rzeczową. Ponadto zostaną przedstawieni zostaną w specjalnym wydawnictwie kolportowanym jako wkładka do Kroniki Mazowieckiej i w pismach, na łamach których konkurs został ogłoszony.