Ptak_Waw_CTR_2024
Zielony Ład_podpisy

Naturalne produkty kuszą klientów

21 sierpnia 2006

Rynek żywności ekologicznej w Polsce wyceniany jest na razie na 200 mln zł. Zdaniem ekspertów w ciągu dziesięciu lat jego wartość może wzrosnąć dziesięciokrotnie.

- Żywność ekologiczną produkujemy od około 20 lat. Popyt na nią rośnie stopniowo, ale w tym roku wzrost zainteresowania jest jeszcze większy niż dotychczas. Szczególnie popularne stały się produkty z pszenicy orkisz - mówi "Rz" Mieczysław Babalski, który prowadzi gospodarstwo ekologiczne w Pokrzydowie w woj. kujawsko-pomorskim.

Polsko-niemiecka firma doradcza SixtyTwo International Consultants, która opracowała pierwszy w Polsce raport na temat rynku ekożywności, ocenia jego wartość na 200 mln zł.

Na razie, bo przewiduje, że przez najbliższe 10 lat nasze zakupy ekologicznych produktów sięgną 2 mld zł. Raport zwraca uwagę, że panująca na świecie od kilku lat moda na ekożywność u nas dopiero się zaczyna. Polacy wciąż jeszcze wiedzą niewiele na temat żywności ekologicznej.

Z ankiety przeprowadzonej przez SixtyTwo International Consultants wynika, że ok. połowa osób, które deklarują zakupy produktów eko, nie potrafi wyjaśnić, czym one się różnią od innych wyrobów. Często też mylą je z tzw. zdrową żywnością, np. z niską zawartością cholesterolu lub cukru.

Tylko 15 proc. amatorów produktów ekologicznych dobrze zna ich zalety, w tym naturalne surowce i brak środków chemicznych. Zakupy robią zwykle w sklepach, które mają wymagane certyfikaty. Wprawdzie takich sklepów przybywa, ale często ich oferta nie jest zbyt bogata.

- Nadal nie ma dużego wyboru produktów ekologicznych. Brakuje także miejsc, w których można by zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne artykuły - ocenia dr Sylwia Żakowska-Biemans ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Do kupowania naturalnych specjałów zniechęcają także ceny. Produkty ekologiczne są o 20 - 30 proc. droższe od konwencjonalnych. - Ceny moich nalewek są wyższe, ponieważ muszę importować surowce. W Polsce nie ma ekologicznych pomarańczy czy cytryn. Brakuje także miodu i cukru z certyfikatem - wyjaśnia Karol Majewski, współwłaściciel spółki Nalewki Staropolskie z Łomianek.

To się może zmienić, bo polscy rolnicy coraz bardziej interesują się ekologiczną produkcją, czemu sprzyjają dopłaty unijne. Na koniec 2005 r. w Polsce było 7178 ekologicznych gospodarstw. Ich właściciele uprawiali łącznie 167,74 tys. hektarów pól. W pierwszym półroczu do jednostek certyfikujących zgłosiło się ponad tysiąc kolejnych rolników, którzy chcą się przestawić na ekożywność.

Znacznie wolniej przybywa przetwórni ekologicznych. Na koniec 2005 r. było ich w kraju 99, a od stycznia do czerwca tego roku do jednostek certyfikujących zgłosiło się 40 kolejnych. Jednocześnie żywność ekologiczną i konwencjonalną chce wytwarzać 33 z nich. Pozostałe chcą produkować wyłącznie z surowców ekologicznych. Do zakładania przetwórni ekologicznych zniechęca m.in. brak surowców z certyfikatami. - Do tej pory działalność zawiesiło 11 firm, które kontrolujemy - mówi Jerzy Szymona, dyrektor jednostki certyfikującej Ekogwarancja PTRE. Zdarza się, że ekologiczne ziarno lub mięso można kupić tylko w innym województwie i nie opłaca się go sprowadzać. W tym roku przetwórnie mają dodatkowe kłopoty ze zdobyciem surowców z powodu suszy. Tymczasem na świecie produkcja żywności ekologicznej to od wielu lat dochodowy biznes. Najwięcej produktów tego typu robi się i sprzedaje w Stanach Zjednoczonych. Wartość tamtejszego rynku przekroczyła w 2005 r. 13 mld dolarów i była o prawie 10 mld dolarów wyższa niż dziewięć lat temu. W Europie potentatami ekologicznego jedzenia są Niemcy.


POWIĄZANE

Rolnicy w Polsce chętnie sięgają po rozwiązania konkurencyjne wobec produktów of...

W odpowiedzi na wniosek KRIR odnośnie rolniczych spółdzielni produkcyjnych, Mini...

Gabinet ministrów Ukrainy przyjął dekret "O zatwierdzeniu strategii bezpieczeńst...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę