aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Niemcy: Kolejny skandal z nieświeżym mięsem

7 listopada 2005
Zakłady mięsne w Dolnej Saksonii sprzedawały niemieckim zakładom przetwórczym rozmrożone mięso drobiowe jako świeże wyroby - informują niemieckie media.

Ministerstwo ochrony konsumenta nie wyklucza, że część żywności mogła dostać się do sklepów. Dopiero w poniedziałek wyjaśni się, czy nieświeże produkty były groźne dla zdrowia.

Służby weterynaryjne skontrolowały w minionych dniach 20 firm na terenie Niemiec. W Nadrenii Północnej - Westfalii skonfiskowano 2,2 tony podejrzanego mięsa, głównie udek indyczych i gęsich szyjek - podała stacja telewizyjna n-tv.

"Mięso śmierdziało nie do wytrzymania" - poinformował przedstawiciel urzędu ochrony środowiska i kontroli sanitarnych w Oldenburgu, którego opinię zacytował dziennik "Der Tagesspiegel". "Mięso jest zepsute i nie nadaje się do jedzenia" - powiedziała rzeczniczka urzędu. O nieprawidłowościach poinformowała władze jedna z pracownic podejrzanej firmy.

Z informacji "Sueddeutsche Zeitung" wynika, że rodzinna firma miała w powiecie Cloppenburg dwa zakłady. Jeden z nich, w miejscowości Lindern, uzyskał licencję UE i był kontrolowany, Natomiast druga firma, w Lastrup, zajmująca się pakowaniem mięsa, nie podlegała kontrolom. Właśnie tam na wyłożonej folią podłodze w hali przechowywano mrożone mięso, rozmrażano je na powietrzu i przekazywano do drugiej firmy.

Obecny skandal jest już trzecią w ostatnim czasie aferą związaną z nieświeżym mięsem. W połowie października wyszło na jaw, że kilka bawarskich firm deklarowało przeznaczone na paszę odpady z uboju jako pełnowartościowe produkty żywnościowe i eksportowało je za granicę. Do odbiorców we Włoszech, Francji, na Węgrzech i w Niemczech mogło trafić nawet 2600 ton odpadów, nadających się jedynie na paszę dla psów i kotów.

Kilka tygodni wcześniej okazało się, że jedna z niemieckich sieci handlowych zmieniała etykietki na opakowaniach wyrobów mięsnych, których termin przydatności do spożycia upłynął, i wprowadzała je ponownie do sprzedaży.

Niemieckie media ostrzegają, że rosnąca konkurencja między producentami mięsa, prowadząca do ciągłych obniżek cen, wpływa negatywnie na jakość wyrobów.


POWIĄZANE

Pelican Casino - Twoja przystań pełna emocji i korzyści Szukasz miejsca, gdzie m...

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę