biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Normy unijne spełnia tylko 20 proc. przedsiębiorstw

27 stycznia 2004

W woj. warmińsko-mazurskim istnieje 177 zakładów przetwórstwa spożywczego, czyli drobiu, mięsa, mleka i ryb. Normy unijne spełnia niewiele ponad 20 proc. z nich. Te, które nie podniosą standardów, nie będą mogły eksportować swoich wyrobów.

Pod koniec stycznia inspektorzy unijni skontrolują zakłady przetwórcze w tym regionie. Już dziś rynki unijne są otwarte dla trzech zakładów przetwórstwa mięsa czerwonego, trzech mięsa białego, pięciu ryb, dwóch mleczarni i dwóch chłodni. 16 zakładów zdeklarowało, że nie zamierza podejmować trudu dostosowywania się do unijnych standardów. Są to małe masarnie, które produkują na lokalny rynek i w najbliższym czasie nie będą się rozbudowywać.

Nie stracą szansy eksportowania do Unii zakłady, które nie zdążą dostosować się przed końcem kwietnia br. Powinny jednak wystąpić o okres przejściowy. Nowo powstające będą mogły zrobić to również po przystąpieniu do UE.


POWIĄZANE

Aleksandra Bednarek, sommelierka chleba, z wizytą w Polsce   Wielowymiarowa wizy...

W dzisiejszym świecie, gdzie tempo życia często utrudnia utrzymanie zdrowych naw...

Waszyngton, 12 sierpnia 2025 r. – Amerykański sekretarz rolnictwa Brooke L. Roll...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę