MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Nowa przetwórnia owoców ekologicznych

20 września 2012
Nowoczesną przetwórnię, która będzie w ciągu roku przerabiać 6 tys. ton owoców, w tym połowę z plantacji ekologicznych, uruchomiła w środę w Tarnogrodzie (lubelskie) spółka Bioconcept-Gardenia. Inwestycja kosztowała około 20 mln zł.

Spółka Bioconcept-Gardenia z Warszawy jest jednym z największych w kraju przetwórców owoców i warzyw ekologicznych. "Ten zakład jest największym w Europie Środkowo-Wschodniej kompleksem przetwórczo-produkcyjnym wykorzystującym jako surowiec produkty ekologiczne - powiedziała PAP prezes spółki Grażyna Skupińska.

Bioconcept-Gardenia, jak podkreśliła Skupińska, prowadzi ścisłą współpracę z grupą producencką Bio-Food Roztocze, do której należą rolnicy z województw lubelskiego i podkarpackiego, posiadający certyfikaty ekologiczne. - Na tym właśnie polega unikalność naszego projektu. Przetwórnia wyposażona jest w najnowocześniejsze urządzenia, a będzie przerabiać owoce wyprodukowane tradycyjnymi metodami - zaznaczyła prezes. Dodała, że współpraca z grupą producencką umożliwiła spółce uzyskanie 50-proc. dofinansowania do inwestycji ze środków unijnych. Dotacja wyniosła ok. 10 mln zł, podczas gdy budowa zakładu kosztowała ok. 20 mln zł.

Przetwórnia w Tarnogrodzie składa się z hali produkcyjnej z tunelem do mrożenia owoców, dwóch komór chłodniczych i magazynów. Powierzchnia kompleksu wynosi 5 tys. metrów kwadratowych. W zakładzie mrożone będą głównie maliny, a także truskawki, porzeczki i rabarbar.

Skupińska zaznaczyła, że zakład będzie rozbudowywany o kolejny magazyn i tunel do mrożenia, dzięki czemu ilość przerabianego w nim surowca wzrośnie do 8 tys. ton rocznie. Spółka wyłoży na to dodatkowe 6 mln zł. Ta inwestycja, jak poinformowała Skupińska, także będzie dofinansowana w połowie z funduszy unijnych. Rozbudowa ma się zakończyć wiosną przyszłego roku.

Na razie zakład w Tarnogrodzie będzie kupował owoce od stu rolników zrzeszonych w grupie producenckiej Bio-Food Roztocze oraz od pół tysiąca innych rolników z Lubelszczyzny i Podkarpacia, wśród których także są producenci certyfikowanej żywności ekologicznej.

- Certyfikat zobowiązuje rolników do wykorzystywania naturalnych metod produkcji, czyli np. niestosowania chemicznych środków ochrony roślin. Przy zwalczaniu szkodników i chorób mogą oni stosować wyłącznie metody biologiczne. Muszą też stosować płodozmian, by chronić glebę - powiedział PAP prezes grupy Bio-Food Roztocze Piotr Puchalski. Dodał, że gospodarstwa rolników posiadających takie certyfikaty są kontrolowane co najmniej raz w roku.

Bioconcept-Gardenia prowadziła do tej pory produkcję w zakładzie w Starachowicach, gdzie przerabiała 4 tys. ton owoców rocznie. 80 proc. wyprodukowanych mrożonek spółka kieruje na eksport, głównie do krajów Unii Europejskiej.

Większościowym udziałowcem spółki Bioconcept-Gardenia jest Bakalland SA, czołowy producent i dystrybutor bakalii i zdrowej żywności w kraju.


POWIĄZANE

Hurtownie rolnicze odgrywają kluczową rolę w nowoczesnym rolnictwie, dostarczają...

Złoty Medal Chemii 2024 otrzymał Jan Kachnowicz z Wydziału Chemii na Uniwersytec...

Dynamika wzrostu cen wciąż rośnie, ale wolniej niż się tego spodziewano. Obecnie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę