A_BIO_AGRO_950

Nowe dla ryb

14 lipca 2004

Od dziś obowiązują nowe przepisy weterynaryjne w zakładach przerabiających ryby. Dla firm, które się do nich nie zastosują oznaczać to może zakończenie działalności.

Zakład produkcyjny, w którym przerabiane są ryby, musi być zlokalizowany w czystej okolicy i wyposażony w odpowiednie maszyny i urządzenia. Teren ma być ogrodzony i wolny od zanieczyszczeń takich jak dym czy sadza. Podłogi w pomieszczeniach powinny być wykonanie z materiałów nieprzepuszczalnych i wodoodpornych. Drzwi oraz futryny okienne muszą być zrobione z materiałów odpornych na korozje i wszelkie uszkodzenia.

Producenci narzekają, że wymagania jakie stawia przed nimi Komisja Europejska są trudne do zrealizowania. Głównie chodzi o pieniądze. Nadzieją mają być uruchomione programy strukturalne dla tej branży.

Kontrole w zakładach będą przeprowadzane przez powiatowych lekarzy weterynarii. Jeśli lekarz stwierdzi rażące uchybienia może wydać decyzję o zamknięciu zakładu.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę