aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Nowe sery w unijnym rejestrze CHNP

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA  podała, że w dniu 19 listopada 2013 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1161/2013 z dnia 7 listopada br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę „Pecorino di Picinisco". Jest to ser o kształcie cylindrycznym, o płaskich bokach, wytwarzanym z surowego mleka i surowej masy.
"Pecorino di Picinisco" jest wprowadzany do obrotu z dwoma oznaczeniami "Scamosciato" i "Stagionato", które charakteryzują właściwości sera. Typ "Scamosciato" dojrzewa od 30 do 60 dni, ma średnicę od 12 cm do 25 cm i wysokość od 7 cm do 12 cm. Wa\y od 0,7 kg do 2,5 kg, ma cienką, chropowatą skórkę barwy przechodzącej w jasnosłomkową. Jego struktura jest zwarta z niewielkimi otworami. Ser ten charakteryzuje się wilgotnością poniżej 45 % i maksymalnie 55% zawartością tłuszczu w suchej masie. Ma łagodny smak z wyraźnym aromatem górskiego pastwiska. Typ "Stagionato" natomiast dojrzewa powyżej 90 dni, charakteryzuje się wilgotnością poniżej 35 % i zawartością tłuszczu w suchej masie poniżej 55%. Ma intensywny, pełny, smak w miarę dojrzewania przechodzący w pikantny, z wyraźnym aromatem górskiego pastwiska.
Do produkcji "Pecorino di Picinisco" ChNP może być wykorzystywane wyłącznie surowe mleko pełne, pochodzące z jednego bądź kilku udojów uzyskiwane wyłącznie od zwierząt ras typowych dla obszaru produkcji (dolina Comino w prowincji Frosinone.- centralne Włochy): Sopravissana, Comisana, Massese lub krzyżówki co najmniej jednej z tych ras. Dopuszcza się stosowanie mleka koziego, pod warunkiem że pochodzi ono od stad lokalnych Capra grigia ciociara, Capra bianca Monticellana i ich krzyżówek.
Tego samego dnia w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1162/2013 wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Puzzone di Moena/Spretz Tzaor". Jest to ser produkowany z mleka uzyskiwanego od krów rasy Bruna, Frisona, Pezzata Rossa, Grigio Alpina, Rendena, Pinzgau i ich krzyżówek. W procesie produkcji może być stosowane mleko pochodzące od krów jednej z tych ras lub kilku łącznie.
"Puzzone di Moena/Spretz Tzaor" ma kształt walca o niskim, lekko wypukłym lub płaskim boku, a powierzchnia górna i dolna są lekko wypukłe. Ser ma gładką lub lekko chropowatą, tłusta, skórkę o barwie żółtej. Jest to ser podpuszczkowy o miąższu półtwardym, miękkim, elastycznym, o barwie od białej do jasnożółtej, charakteryzujący się rzadkimi dziurami o małych lub średnich rozmiarach.
Ser ten posiada mocny, intensywny smak lekko i delikatnie solony lub pikantny, z ledwo wyczuwalnym posmakiem goryczy. Aromat i zapach są intensywne, głębokie, z lekką nutą amoniaku. Średnica kręgu wynosi od 34 cm do 42 cm, wysokość boku od 9 cm do 12 cm, a masa od 9 kg do 13 kg. Procentowa zawartość tłuszczu w suchej masie musi wynosić więcej niż 45%, a wilgotność mierzona najwcześniej po 90 dniach od wyprodukowania sera ma utrzymywać się na poziomie od 34% do 44%. Minimalny okres dojrzewania tego sera wynosi 90 dni. Po 150 dniach dojrzewania można określić ser jako "dojrzały". Do produkcji sera wykorzystywane jest surowe mleko z dwóch kolejnych udojów i czasami częściowo odtłuszczone w naturalnym procesie wytrącania śmietany pochodzące od krów z chowu pastwiskowego. Środowisko geograficzne, w którym powstał i w którym produkowany jest ser ChNP "Puzzone di Moena"/"Spretz Tzaor" jest typowo górskie. Terytorium określonego obszaru geograficznego składa się z trzech części: dolina Valle di Fiemme, dolina Valle di Fassa i Primiero - Vanoi.
Sery "Pecorino di Picinisco" i "Puzzone di Moena/Spretz Tzaor" są 44 i 45 włoskim produktem tego typu, które zostały wpisane do unijnego rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia.


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę