A_BIO_AGRO_950

Oscypek wyłącznie dla Polski?

13 lipca 2006

Komisja Europejska zaakceptowała oscypek jako produkt regionalny i chroniony w całej Unii. Nie kończy to jeszcze procedury rejestracji, ale znacznie przybliża wydanie unijnego certyfikatu.

Wniosek o uznanie oscypka za regionalną specjalność w Unii jest teraz tłumaczony na wszystkie języki urzędowe we wspólnocie. W najbliższych dniach pojawi się w dzienniku ustaw. Potem przez pół roku kraje Unii oraz producenci będą mogli zgłaszać zastrzeżenia. Jeśli nie będzie protestów, słynny góralski ser zostanie oficjalnie zarejestrowany jako produkt regionalny. Wówczas jego nazwa będzie zastrzeżona w całej Unii. Dzięki temu tylko w kilku powiatach południowej Polski będzie można produkować takie sery. Do niedawna prawo do oscypka rościli sobie Słowacy, ale porozumienie Warszawy z Bratysławą rozwiązało problem.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę