aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Owocowe delicje

5 stycznia 2016

Tym razem, za Naszym Dziennikiem, proponujemy Czytelnikom, aby spróbowali owocowych przysmaków. Dobroczynnego działania owoców i warzyw na nasze zdrowie nie trzeba zachwalać. Jedzone na surowo dostarczają wielu niezbędnych do życia substancji: witamin, kwasów organicznych, pektyn czy błonnika. Latem świeżo przyrządzone soki i napoje czy koktajle owocowe doskonale zastąpią najczęściej podawaną do posiłków herbatę. Warto też pomyśleć o owocowym małym co nieco.

Koktajl malinowy

Składniki:
4 szklanki mleka, 50 dag malin, 2/3 szklanki cukru, 15 dag jogurtu naturalnego, 25 dag śmietany 36-procentowej, 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Maliny zasypać cukrem. Dodać jogurt, mleko i zmiksować. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Na koktajl wyłożyć bitą śmietanę.

Sok z marchwi i jabłek

Składniki:
5 marchwi, 3 jabłka

Wykonanie:
Marchew umyć starannie szczoteczką, oczyścić, opłukać, pokroić. Jabłka umyć, pokroić w cząstki, usuwając gniazda nasienne. Marchew razem z jabłkami przepuścić przez sokowirówkę. Od razu podawać.

Napój owocowy

Składniki:
1/4 melona, 25 dag malin, pół łyżki miodu

Wykonanie:
Melon obrać ze skóry i pestek. Składniki zmiksować. Podawać z lodem.

Napój z mięty

Składniki:
1,5 litra wody, cukier do smaku, 3 łyżeczki mięty, 10 dag lodu

Wykonanie:
Zagotować wodę, włożyć miętę, zagotować, odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na 15 minut. Napar odcedzić, dodać cukier i oziębić. Podawać z drobno pokruszonym lodem i słomką do picia.

Napój z marchwi i żurawin

Składniki:
4 marchwie, cukier do smaku, 25 dag żurawin, skórka cytrynowa, 0,5 l litra wody

Wykonanie:
Marchew umyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, zalać wrzącą wodą. Wymieszać starannie. Miazgę odcedzić, mocno odcisnąć z soku. Sok pozostawić, aby się odstał, ostrożnie go zlać, pozostawiając męty. Żurawiny przebrać, opłukać, zagotować i przetrzeć, przecier wlać do napoju, dosłodzić do smaku, ewentualnie dodać trochę startej skórki cytrynowej. Napój silnie oziębić.

Napój z porzeczek czarnych i czerwonych

Składniki:
40 dag porzeczek czarnych i czerwonych, 1,5 litra wody, 10 dag lodu, 20 dag cukru

Wykonanie:
Porzeczki opłukać, osączyć, przebrać. Zagotować wodę w naczyniu emaliowanym. Do wrzącej wody włożyć owoce, kilkakrotnie zagotować, odcedzić, odciskając sok na sicie. Do gorącego wywaru dodać cukier, rozpuścić go, mieszając, zlać do garnków kamiennych i oziębić (do 12-14 st. C). Napój można podawać z kawałkami lodu i pić go wtedy przez słomkę.

Ciasto ze śliwkami

Składniki:
2,5 szklanki mąki, kostka masła śmietankowego, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 70-80 dag śliwek, najlepiej węgierek, 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Wykonanie:
Masło powoli roztopić w rondelku na małym ogniu, a następnie odstawić, by ostygło. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić, dodać cukier i cukier wanilinowy. Ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej stopniowo dodać mąkę i cały czas mieszając, powoli wlać stopione masło. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Śliwki umyć i wydrylować. Połówki owoców ułożyć na cieście jedna przy drugiej. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec około 40 minut. Galaretkę dokładnie rozpuścić w 300 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, wylać cienką warstwę na ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki, by galaretka zastygła. Gotowe ciasto pokroić w kwadraty.


POWIĄZANE

W dniu 23 maja 2024 r., w gmachu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się...

W Afryce Północno-Zachodniej (kraje Maroka, Algierii, Tunezji) wg prognozy sprze...

Nieuczciwe praktyki wielkich zgranicznych sieci handlowych to nie tylko problem ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę