OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Patisony

18 września 2008
Rozpoczął się sezon na patisony. Na Dolnym Śląsku jeszcze nigdy nie było tak obfitych zbiorów. Rolnicy z okolic Ścinawy uprawiają patisony dla pobliskiego zakładu. To w tej chwili jedna z najbardziej opłacalnych roślin - twierdzą.

W Ścinawie codziennie z taśmy schodzi 35 tysięcy słoików marynaty. 8 lat temu prezes zaryzykował i sprowadził nasiona patisona z instytutu warzywnictwa w Waszyngtonie.

Żółte patisony znakomicie czują się na dolnym Śląsku. Udają się nawet na słabych glebach. W tym roku bez uszczerbku wytrzymał susze. a co najważniejsze zakład kontaktuje cały zbiór.

Pan Stanisław nie tylko sam uprawia patisony, ale jeszcze namówił kolegów i założył punkt skupu. Teraz firma sama odbiera od niego warzywa: cały zbiór z 11 hektarów.

Zysk z hektara rolnicy szacują na 6 do 8 tysięcy złotych przy plonach średnio 12 ton z ha. To jednak roślina dla pracowitych i wytrwałych.

Maleńkie owoce zbierać trzeba nawet co drugi dzień. W szczycie sezonu na jednym hektarze plantacji pracować musi 10 osób.


POWIĄZANE

Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej – Biało-Czerwona Symfonia Tożsamości   2 m...

W dobie rosnącej popularności gamingu wśród młodzieży, wybór odpowiedniego kompu...

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę