A_TSW_2026_950

Piwo dla cukrzyków

23 stycznia 2003

Studentka Międzywydziałowego Studium Biotechnologii, Elżbieta Żmijewska oraz dr Andrzej Sadownik (SGGW Warszawa) szukają receptury na piwo dla tysięcy ludzi cierpiących na cukrzycę.

Piwo dla diabetyków powstaje w laboratorium uczelni przy wykorzystaniu sprzętu Browamatora, który został nieodpłatnie przekazany na potrzeby badań.

Badania te prowadzone są w ramach pracy magisterskiej Elżbiety Żmijewskiej zatytułowanej „Badania nad niskowęglowodanowym, pełnosmakowym piwem dla diabetyków". Jako cel naukowcy postawili sobie stworzenie receptury na nowe piwo, które byłoby dostępne dla setek tysięcy ludzi w kraju, cierpiących na cukrzycę. Jak dotąd nie mogą sobie oni na nie pozwolić ze względu na zawartość w nim znacznych ilości resztkowych cukrów i alkoholu. 

Ewentualny sukces badań Andrzeja Sadownika i jego podopiecznej może przyczynić się do rozpoczęcia przemysłowej produkcji piwa dla diabetyków.


POWIĄZANE

W porozumieniu z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) Bank Gospodarstwa...

Bruksela, 10 grudnia 2025 r. – Europejscy rolnicy, spółdzielnie, przetwórcy żywn...

Waszyngton, D.C., 10 grudnia 2025 r. – Sekretarz Rolnictwa USA Brooke L. Rollins...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę