OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Podkarpackie smaki

5 stycznia 2016
Na Podkarpaciu powstał klaster zrzeszający wytwórców tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej żywności. Głównym celem klastra "Podkarpackie smaki" ma być współpraca przy promocji tego rodzaju żywności.
Jak poinformował Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia "Pro Carpathia" - inicjatora powstania klastra, do stowarzyszenia przystąpiło dotychczas 20 przedsiębiorców i instytucji. Są wśród nich m.in. zakłady mięsne, cukiernie i piekarnie z woj. podkarpackiego.
- Przede wszystkim zależy nam na promowaniu żywności tradycyjnej, produkowanej przez członków klastra. Pomysłów jak to robić mamy dużo - m.in. różnego rodzaju wydawnictwa czy akcje informacyjne. Chcemy także dystrybuować nasze produkty z logo klastra - dodał.
Staszewski zaznaczył, że ważnym elementem funkcjonowania klastra będzie wspomaganie producentów w poszukiwaniu programów unijnych, z których będą oni mogli pozyskiwać pieniądze m.in. na zakup maszyn i urządzeń czy rozbudowę firm.
Klaster to geograficzne skupisko firm danej branży. Przedsiębiorstwa te konkurują, ale równocześnie, w pewnych obszarach, współpracują, dzięki czemu osiągają korzyści. Jednym z najsłynniejszych przykładów klastrów jest Dolina Krzemowa w USA.



POWIĄZANE

Emerytowany rolnik, walczący m. innymi o sprawiedliwe, równe prawa w wypłatach e...

Ciągniki Case IH Optum, dostępne w trzech modelach o mocy znamionowej od 271 KMd...

Rekordowe temperatury, susze, powodzie, pożary i topniejące lodowce – kryzys kli...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę