A_BIO_AGRO_950

Polacy chętnie wydają miliony na ekożywność

31 lipca 2013
Jak podała Rzeczpospolita, w Polsce rośnie zainteresowanie ekologiczną żywnością. A spowolnienie gospodarcze w niewielkim stopniu zahamowało popyt na ekojedzenie.
Sławomir Chłoń, prezes spółki Organic Farma Zdrowia, szacuje, że w tym roku sprzedaż ekologicznej żywności wzrośnie o 10-15 proc. Jego zdaniem polski rynek ekożywności ma szansę rozwijać się w tempie 20-30 proc. przez kolejnych wiele lat.  
Jak informuje Rzeczpospolita firma Euromonitor International szacuje, że do 2016 r. wydatki Polaków na pakowane ekoprodukty mogą wynieść 260 mln zł, podczas gdy w 2012 r. Polacy wydali na te produkty 2012 mln zł.
W połowie 2013 r. uprawnienia do produkcji ekologicznej żywności miały 342 przetwórnie. W Polsce działa ok. 27,5 tys, gospodarstw ekologicznychh.



POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę