Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Polacy nie lubią wołowiny, ale lubią drób

5 stycznia 2016
W 2011 roku statystyczny Polak zje 75 kilogramów mięsa - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, do którego dotarła "Rzeczpospolita".

Spożycie będzie więc wyższe o prawie 13,5 procent na osobę niż w 2000 roku i o niecały procent przekroczy to z ubiegłego roku. Rosnąca konsumpcja mięsa jest według ekspertów efektem wzrostu gospodarczego i bogacenia się obywateli.

"Rzeczpospolita" wyjaśnia, że wzrasta głównie spożycie drobiu. W tym roku zjemy go przeciętnie 26 kilogramów. Drób jest bowiem stosunkowo niedrogi. Wieprzowina pozostaje ulubionym mięsem Polaków, konsumujemy go w ciągu roku około 40 kilogramów.

Natomiast spada spożycie wołowiny. W tym roku statystycznie Polak zje jej niespełna 3 kilogramy. Powodem tego jest przede wszystkim wysoka cena, średnio wołowina z kością kosztuje 22 złote za kilogram oraz brak tradycji w jej spożyciu. Więcej na ten temat w "Rzeczpospolitej".



POWIĄZANE

W Polsce nie brakuje żyznych gleb, pracowitych rąk i pokoleń doświadczenia. Brak...

Bruksela znów zawiodła rolników. Najnowsze porozumienie handlowe między Unią Eur...

Niedawno zawarte porozumienie handlowe między UE a USA wywołało krytykę ze stron...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę