OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Polska: większa produkcja mrożonek

2 listopada 2012
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, według danych Głównego Urzędu Statystycznego produkcja mrożonych warzyw w kraju, w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, w okresie od stycznia do września 2012 roku wyniosła 386 tys. t, i była wyższa o 8,7 proc. w stosunku do analogicznego okresu w 2011 r.
Wzrost produkcji mrożonych warzyw w pierwszych trzech kwartałach br. to efekt dość wysokiej produkcji warzyw w roku poprzednim i związanej z tym zwiększonej produkcji mrożonek w pierwszej połowie 2012 roku.

Zmniejszenie podaży surowca do mrożenia w bieżącym sezonie w postaci spadku tegorocznych zbiorów warzyw może wywierać presję w kierunku spadku wielkości produkcji warzyw mrożonych w nadchodzących miesiącach. Już w sierpniu i we wrześniu bieżącego roku produkcja warzyw była odpowiednio o 16,3 i 1,3 proc. niższa niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego.



POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę