OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Polskie warzywa w czołówce europejskiej

24 listopada 2009
Polska jest największym producentem warzyw wśród nowych 10 państw członkowskich Unii Europejskiej. Krajowa coroczna produkcja warzyw świeżych zarówno gruntowych, jak i szklarniowych kształtuje się w Polsce na poziomie około 5,3-6,0 mln ton rocznie.
Na Wspólnotowy rynek nowych 10 państw członkowskich corocznie dostarcza około 22% całkowitej wielkości produkowanych na terenie Unii Europejskiej świeżych warzyw.
W ostatnich latach średnioroczna produkcja warzyw we wszystkich krajach unijnych kształtowała się na poziomie około 62,0-67,0 mln ton, podczas gdy zbiory w nowych krajach członkowskich stanowiły wielkość około 13,0-15,0 mln ton.





POWIĄZANE

Pogoda nie rozpieszcza producentów kukurydzy. Siewy na północy i w centrum kraju...

Gwałtowny wzrost niepewności w zakresie handlu i polityki gospodarczej, słabszy ...

Rolnictwo precyzyjne wprowadza nowe technologie, które rewolucjonizują podejście...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę