A_TSW_2026_950

Powyżej średniej unijnej

5 stycznia 2016
Przetwórstwo rybne jest jedną  najlepiej rozwijających się obecnie  branży  przemysłu spożywczego w  nie tylko Polsce . Obecnie  na terenie całego kraju działa 500 zakładów przetwórczych  zlokalizowanych głównie   na terenie województwa pomorskiego i zachodniopomorskiego. Większość przetwórni  jest w polskich rękach. Najczęściej są to firmy rodzinne przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Duży wpływ na rozwój  przetwórstwa rybnego w Polsce miały fundusze unijne.  Właściciele przetwórni korzystają przede wszystkim poszukując środków na nowe inwestycje i modernizacje istniejących już zakładów   z Programu Operacyjnego PO Ryby 2007 – 2014 , którego wykonawcą jest Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
 - Udało się nam pozyskać na wsparcie przetwórstwa 570 milionów złotych. Bez tych pieniędzy nie bylibyśmy  w tym miejscu, w którym się  obecnie znajdujemy. Mamy najnowsze urządzenia, nowe technologie. Bez tych funduszy pomocowych to byśmy Unii nigdy nie dogonili, a tak mamy przetwórstwo powyżej średniej unijnej  - mówi Jerzy Safader, prezes zarządu Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb.





POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę