OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Powyżej średniej unijnej

5 stycznia 2016
Przetwórstwo rybne jest jedną  najlepiej rozwijających się obecnie  branży  przemysłu spożywczego w  nie tylko Polsce . Obecnie  na terenie całego kraju działa 500 zakładów przetwórczych  zlokalizowanych głównie   na terenie województwa pomorskiego i zachodniopomorskiego. Większość przetwórni  jest w polskich rękach. Najczęściej są to firmy rodzinne przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Duży wpływ na rozwój  przetwórstwa rybnego w Polsce miały fundusze unijne.  Właściciele przetwórni korzystają przede wszystkim poszukując środków na nowe inwestycje i modernizacje istniejących już zakładów   z Programu Operacyjnego PO Ryby 2007 – 2014 , którego wykonawcą jest Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
 - Udało się nam pozyskać na wsparcie przetwórstwa 570 milionów złotych. Bez tych pieniędzy nie bylibyśmy  w tym miejscu, w którym się  obecnie znajdujemy. Mamy najnowsze urządzenia, nowe technologie. Bez tych funduszy pomocowych to byśmy Unii nigdy nie dogonili, a tak mamy przetwórstwo powyżej średniej unijnej  - mówi Jerzy Safader, prezes zarządu Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb.





POWIĄZANE

Po słabym 2024 roku, finansowanie maszyn i urządzeń rolniczych na początku tego ...

Sztuczna inteligencja (AI). Mamy przyjemność przedstawić Państwu rozmowę z ekspe...

Jak informuje ARiMR, indywidualni pszczelarze i zrzeszające ich organizacje już ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę