biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Prawie co trzecia wędlina jest źle oznakowana

5 stycznia 2016
IJHARS skontrolował 101 zakładów przetwórstwa mięsnego. Inspektorzy stwierdzili, że najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania wyrobów gotowych. Aż 32,9 proc. skontrolowanych partii przetworów z mięsa czerwonego w opakowaniach jednostkowych było nieprawidłowo oznakowanych - podaje portalspozywczy.pl.

Kwestionowano także nieprawidłowo podany wykaz składników, czyli brak w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji - np. alergenów, dozwolonych substancji dodatkowych, wody, aromatów czy przypraw. Inspektorzy odnotowali również stosowanie informacji wprowadzającej konsumenta w błąd co do składu wyrobu, chociażby poprzez umieszczenie w wykazie składników surowca mięsnego niezgodnie z recepturą, np. cielęciny zamiast wieprzowiny. Kolejne zastrzeżenia dotyczyły trwałości produktu - zakłady stosowały bezpodstawne wydłużenie terminu przydatności do spożycia.
W zakresie analiz fizykochemicznych niezgodność z deklarowanymi normami stwierdzono w przypadku 12,3 proc. partii wędlin. Nieprawidłowości dotyczyły głównie zawyżonej zawartości wody. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono odnośnie parametrów fizykochemicznych kiełbas suszonych, tj. 39,5 proc. spośród wszystkich wędlin tego rodzaju.
W zakresie cech organoleptycznych zakwestionowano tylko 2,9 proc. partii wędlin poddanych kontroli, z uwagi na obecność licznych otworów powietrznych oraz cząstek chrzęstnych.

Porównując wyniki kontroli, obejmujących podobny asortyment, tj. wędzonki, kiełbasy suszone i podsuszane, przeprowadzonych w IV kwartale 2010 r. oraz IV kwartale 2009 r. (produktami priorytetowymi były kiełbasy suszone i podsuszane) można zaobserwować mniejszy udział partii wędlin nieprawidłowo oznakowanych o ok. 4,5 p.p. w stosunku do 2009 r.

Wyniki analiz laboratoryjnych pokazały, że pod koniec 2010 r., w porównaniu do IV kwartału 2009 r., udział liczby partii z nieprawidłowościami w zakresie parametrów fizykochemicznych był mniejszy o ok. 1,2 p.p.


POWIĄZANE

Elastyczna edukacja rolnicza zyskuje na znaczeniu. Kurs rolnika online to nie ty...

Sznurek do prasy rolniczej jest niezbędny do działania takich maszyn jak prasa k...

Rozpoczynając realizację przedsięwzięcia mogącego oddziaływać na środowisko, inw...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę