A_BIO_AGRO_950

Problem: za dużo cukru w Polsce

5 stycznia 2016
Zbiory buraków cukrowych w tym roku były wysokie - 11,7 mln ton. A to oznacza znaczny wzrost produkcji cukru, ale też duże zmartwienie dla cukrowni, które przekroczą narzucone przez UE limity - donosi "Nasz Dziennik".
Jak podał Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, buraków było nie tylko dużo, ale były też dobrej jakości.
Dlatego według wyliczeń ekspertów produkcja cukru wyniesie 1 mln 850 tys. ton, czyli aż o blisko 450 tys. ton więcej niż krajowa kwota cukrowa, czyli limit produkcji przyznany Polsce przez Komisję Europejską.
- Podobnie jak w poprzednim sezonie wystąpi problem z zagospodarowaniem cukru pozakwotowego - mówi Piotr Szajner z IERiGŻ. Możliwe jest eksportowanie takiego surowca do krajów spoza UE, KE może też zezwolić na sprzedaż części nadwyżek na rynku unijnym, ale nie ma szans, by tak zagospodarować całą nadwyżkę.
Dlatego cukrownie pewnie zaliczą część produkcji z tego sezonu na poczet przyszłego - 2013-14, ale wtedy będą zmuszone do zmniejszenia ilości odbieranych od rolników buraków, by niższa była też produkcja cukru. Wówczas plantatorzy muszą się liczyć z niższą kontraktacją i mniejszymi wpływami gotówki za sprzedane buraki.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę