biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Problem: za dużo cukru w Polsce

5 stycznia 2016
Zbiory buraków cukrowych w tym roku były wysokie - 11,7 mln ton. A to oznacza znaczny wzrost produkcji cukru, ale też duże zmartwienie dla cukrowni, które przekroczą narzucone przez UE limity - donosi "Nasz Dziennik".
Jak podał Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, buraków było nie tylko dużo, ale były też dobrej jakości.
Dlatego według wyliczeń ekspertów produkcja cukru wyniesie 1 mln 850 tys. ton, czyli aż o blisko 450 tys. ton więcej niż krajowa kwota cukrowa, czyli limit produkcji przyznany Polsce przez Komisję Europejską.
- Podobnie jak w poprzednim sezonie wystąpi problem z zagospodarowaniem cukru pozakwotowego - mówi Piotr Szajner z IERiGŻ. Możliwe jest eksportowanie takiego surowca do krajów spoza UE, KE może też zezwolić na sprzedaż części nadwyżek na rynku unijnym, ale nie ma szans, by tak zagospodarować całą nadwyżkę.
Dlatego cukrownie pewnie zaliczą część produkcji z tego sezonu na poczet przyszłego - 2013-14, ale wtedy będą zmuszone do zmniejszenia ilości odbieranych od rolników buraków, by niższa była też produkcja cukru. Wówczas plantatorzy muszą się liczyć z niższą kontraktacją i mniejszymi wpływami gotówki za sprzedane buraki.



POWIĄZANE

Zakończona właśnie polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej miała być szans...

Kampania wyborcza ma swoją temperaturę, dynamikę, ostrość. W normalnym życiu pol...

9 lipca wygasa 90-dniowy okres zawieszenia wprowadzonych przez amerykańskiego pr...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę