A_BIO_AGRO_950

Produkcja mięsa w Finlandii bez zmian

5 stycznia 2016

W 2010 roku produkcja mięsa ogółem w Finlandii utrzymała się na poziomie zbliżonym do 2009 roku, i wyniosła 384 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA. - Produkcja mięsa wołowego wzrosła drugi rok z rzędu do 83 tys. ton (wzrost o 1 proc. w stosunku do 2009 roku). Na wzrost ten wpłynęła większa waga ubijanych zwierząt, gdyż liczba ubojów bydła spadła.

W przypadku mięsa wieprzowego produkcja obniżyła się drugi rok z rzędu (o 1 proc.) do 203 tys. ton. Tymczasem wytwórczość mięsa drobiowego, po spadku w 2009 roku, ponownie wzrosła (o 1 proc.) do ponad 96 tys. ton.

Pierwsze dane z początku 2011 roku (za styczeń) wskazują na wzrost produkcji mięsa wołowego (o 14 proc.), wieprzowego (o 11 proc.) oraz drobiowego (o 17 proc.).


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę