Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Produkcja mięsa w UE do 2020 r. wzrośnie o 4 proc.

5 stycznia 2016
Według prognoz Komisji Europejskiej produkcja mięsa w krajach UE będzie rosła rocznie o 0,3 proc. i pod koniec 2020 roku wyniesie 44,4 mln ton, czyli będzie o 4 proc. wyższa niż w 2009 roku - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA) .

KE szacuje, że produkcja mięsa wołowego i cielęcego spadnie o 7 proc., a mięsa baraniego i koziego - o 11 proc. Natomiast do 2020 r. spodziewany jest wzrost produkcji wieprzowiny i mięsa drobiowego o ok. 7 proc.

Jak zauważają eksperci wielkość produkcji mięsa pochodzącego od zwierząt nie będących przeżuwaczami, np. trzody i drobiu będzie w dużym stopniu zależała kosztów związanych z produkcją.

Unijni eksperci oceniają, że do 2020 roku spożycie mięsa w krajach Wspólnoty wzrośnie o 2 proc. do 85,4 kg na osobę. Wzrost ten będzie wynikał przede wszystkim z większej konsumpcji mięsa drobiowego (prognozowany wzrost o ponad 6 proc.) oraz wieprzowiny (wzrost o ok. niecałe 5 proc.). Wieprzowina nadal będzie najczęściej spożywanym gatunkiem mięsa w UE.

Według KE, w 2020 roku spożycie wieprzowiny wyniesie na jednego mieszkańca 43,3 kg, drobiu - 24,7 kg na osobę, wołowiny i cielęciny 15,4 kg na osobę, a mięsa koziego i owczego - poniżej 2 kg na osobę rocznie.

W ocenie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2010 r. spożycie mięsa w Polsce wyniosło 72 kg na osobę: wieprzowiny - 42 kg, wołowiny - 4 kg, a drobiu - 25,5 kg na osobę.


POWIĄZANE

Apel Polskiej Organizacji Biometanu oraz Unii Producentów i Pracodawców Przemysł...

Koniczyna Biogaz wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa organizujemy w cał...

Propozycja Komisji Europejskiej to za mało – umowa UE–Mercosur nadal zagrożeniem...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę