A_BIO_AGRO_950

Produkcja wołowiny będzie spadać

5 stycznia 2016
Po wzroście produkcji wołowiny w krajach piętnastki Unii Europejskiej w 2010 roku, w najbliższych dwóch latach produkcja ponownie się obniży - podaje FAMMU/FAPA.

W 2011 roku produkcja netto tego gatunku mięsa w "starych" krajach Wspólnoty zmniejszy się prawdopodobnie o ponad 1 proc. do 7,2 mln ton. Największego spadku produkcji można oczekiwać w Irlandii, w Wielkiej Brytanii, we Włoszech oraz w Niemczech.

Jak podaje FAMMU/FAPA mniejsza wytwórczość wołowiny w tych krajach będzie wynikiem wyższych kosztów pasz oraz wzrostu ubojów krów w 2010 roku. Tym niemniej w 2011 roku wzrośnie o 3 proc. produkcja tego gatunku mięsa we Francji.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę