Ptak_Waw_CTR_2024
Zielony Ład_podpisy

Produkcja żywności - jeśli smacznie, to z dodatkiem

6 maja 2004

Służą one nie tylko przedłużeniu trwałości produktów, ale poprawie ich smaku, konsystencji, aromatu a ostatnio – również własności zdrowotnych czy dietetycznych.

Wbrew obiegowym i opiniom, iż dodatki do żywności to chemia, która nas truje, wszystkie substancje dodatkowe stosowane w produkcji żywności są przebadane pod kątem bezpieczeństwa zdrowotnego dla konsumentów. Tyle, że dzielą się na konieczne – gdyż zwiększają trwałość produktów i umożliwiają ich przechowywanie oraz dystrybucję, te poprawiające atrakcyjność produktów dla konsumentów i te, które sprawiają, że żywność może pełnić funkcje dietetyczne i poprawiające zdrowie.

Dziś coraz częściej konserwanty chemiczne zastępowane są procesami technologicznymi lub substancjami uzyskiwanymi w procesach biotechnologii. Ta ostatnia, szybko rozwijająca się gałąź nauki pozwoliła uzyskać barwniki i aromaty do żywności "identyczne z naturalnymi”.Do takich "identycznych” z naturalnymi substancji dodatkowych należy choćby wanilina, zastępująca kosztowną wanilię naturalną. Kolejnym krokiem w kierunku wykorzystywania "ulepszonej natury” dla poprawy jakości i atrakcyjności produktów żywnościowych były metody modyfikacji fizycznych lub chemicznych naturalnych dodatków, niektóre dodatki otrzymywane są zaś w drodze stosowania metod biotechnologicznych.


POWIĄZANE

Rolnicy w Polsce chętnie sięgają po rozwiązania konkurencyjne wobec produktów of...

W odpowiedzi na wniosek KRIR odnośnie rolniczych spółdzielni produkcyjnych, Mini...

Gabinet ministrów Ukrainy przyjął dekret "O zatwierdzeniu strategii bezpieczeńst...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę