aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Produkty regionalne w kreowaniu nowoczesnej kuchni

5 stycznia 2016
Fundacja EFRWP przy współpracy z Akademią Marcina Budynka, przygotowała dla nauczycieli oraz uczniów ze szkół gastronomicznych cykl zajęć, poszerzających wiedzę na temat produktów tradycyjnych i regionalnych, które mają pokazać, że istnieją liczne możliwości wykorzystania takich produktów w kreowaniu nowoczesnej kuchni. Dodatkowo warsztaty mają zachęcić przyszłych kucharzy do współpracy z lokalnymi producentami i rolnikami – dzięki temu potrawy przez nich serwowane zawsze zachowają wysoką jakość i podbiją serca ich gości.

Zgłoszenia do programu – wypełniony formularz zgłoszeniowy, dostępny na stronie www.efrwp.pl – należy przesłać drogą elektroniczną na adres warsztaty@efrwp.com.pl
w terminie od 21 stycznia do 28 lutego br. Do projektu zakwalifikuje się 20 szkół z całej Polski, które prześlą swoje zgłoszenie jako pierwsze.

– Polska ma wiele tradycyjnych, regionalnych, a tym samym wyjątkowych produktów, które niestety nie są powszechnie znane i wykorzystywane przez szefów kuchni. Poprzez nasze warsztaty chcemy pokazać przyszłym adeptom sztuki kulinarnej, że polska kuchnia
nie kończy się na kotlecie schabowym i flakach. Mamy wiele regionalnych produktów, które mogą stanowić podstawę nowoczesnej kuchni. Chcemy w naszym projekcie zwrócić także uwagę na korzyści, jakie płyną z bezpośredniej współpracy z producentami w przyszłej pracy kucharza – mówi Krzysztof Lipiński, z-ca dyrektora Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej.

Projekt „Gotuj lokalnie” podzielony jest na trzy etapy: szkolenie z szefami kuchni dla nauczycieli z placówek biorących udział w programie w ramach Targów EuroGastro 2014, warsztaty kulinarne prowadzone przez nauczycieli w szkołach (zajęcia teoretyczne oraz praktyczne), a także konkurs dla uczniów na danie główne wykorzystujące produkty regionalne. Jego zwycięzcy otrzymają nagrodę specjalną – kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Dodatkowo na wszystkich finalistów czekają nagrody rzeczowe.

Projekt „Gotuj lokalnie” realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.
 „Gotuj lokalnie” to projekt promujące regionalne, tradycyjne produkty. Jego głównym celem jest wspomaganie szkół gastronomicznych w przekazywaniu wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw. W ramach projektu „Gotuj lokalnie” organizowane są, m.in.: warsztaty kulinarne w szkołach gastronomicznych, szkolenia dla nauczycieli oraz konkursy kulinarne.

Warsztaty kulinarne „Gotuj lokalnie” to kontynuacja programów Fundacji EFRWP realizowanych od 2011 roku: "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna kuchnia Polska" (od maja 2011 roku do marca 2012 roku) oraz „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, realizowany w 2012 roku – projekty współfinansowane z grantu Unii Europejskiej, a także „Regionalne i tradycyjne produkty wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej”, projekt realizowany w 2013 r., którego operatorem była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL).




POWIĄZANE

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) ogłosiło konkurs Seal of Excellence, rea...

Ciągnik siodłowy to samochód ciężarowy przeznaczony do transportu różnego rodzaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę