aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Przepisy nie tylko na Dzień Babci i Dziaska

5 stycznia 2016

Na Dzień Babci i Dziadka Nasz Dziennik przygotował kolejną porcję smakowitych przepisów - któe można wykorzystać nie tylko na tą okazję. Zatem za gazetą proponujemy rogaliki drożdżowe, wafle z owocami i szarlotkę biszkoptową. Palce lizać!

Rogaliki drożdżowe

Składniki:
2 szklanki mąki, ćwierć szklanki wody, 1 kostka stopionego masła, 2 dag drożdży, szczypta soli, konfitura z wiśni lub porzeczek

Wykonanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę, sól i pół kostki stopionego masła wymieszać w misce, dodać drożdże. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki, i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować na stolnicy placek grubości 0,5 cm, posmarować częścią stopionego masła i złożyć go na trzy części. Jeszcze raz rozwałkować prostokąt, posmarować resztą masła i złożyć na pół. Ponownie rozwałkować, wykrawać trójkąty, nakładać łyżeczką konfiturę i zwijać rogale. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Wafle z owocami

Składniki:
50 dag suszonych śliwek bez pestek, 50 dag cukru, sok z dwóch cytryn, pół szklanki łuskanych orzechów włoskich, smażona skórka pomarańczowa, 4 duże wafle

Wykonanie:
Śliwki namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody, rano przełożyć do płaskiego rondla, podlać odrobiną wody i dusić, aż całkowicie się rozkleją. Dodać cukier, orzechy, skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Masę śliwkową rozsmarować grubą warstwą na waflu, przykryć dwoma waflami, kładąc jeden na drugim, na nich znów rozsmarować warstwę masy. Przykryć czwartym waflem, położyć deskę i obciążyć ją ciężarkiem. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Gotowe wafle pokroić na małe kwadraciki.

Szarlotka biszkoptowa

Składniki:
5 jajek, 2 szklanki cukru pudru, 2 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, pół kostki masła, 1 kg jabłek, 1 szklanka mleka

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mlekiem. Do masy dodać roztopione i ostudzone masło oraz pianę ubitą z białek. Jabłka (najlepiej antonówki) obrać, pokroić w plasterki, obsypać cukrem, mąką i wrzucić do ciasta. Wysmarować masłem i wysypać tartą bułką blachę, włożyć ciasto. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 1 godziny.


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę