Ptak_Waw_CTR_2024

Przetwórnie nie nadążają

15 września 2003

Już ponad miesiąc zakłady przetwórcze pracują pełną parą aby przerobić skupowane pomidory. Ale nawet praca na trzy zmiany tylko z niedzielną przerwą na mycie urządzeń, to i tak za mało. Pola wciąż są czerwone od nie zebranych jeszcze warzyw.

To efekt śródziemnomorskiego klimatu jaki panował w tym sezonie w naszym kraju. Pomidory wyjątkowo obrodziły, bardzo dobra jest także ich jakość. Ten rok jest ostatnim, kiedy to nasz rynek chroniony jest przed napływem koncentratu np. z Unii lub Węgier. Dlatego zakłady chcą wykorzystać tę szansę. 
 
Na światowych rynkach tona koncentratu kosztuje teraz ponad 500 dolarów. Doliczając 50% cło daje to już ponad 3 zł za kilogram. Nawet jeśli zakały za surowiec zapłacą 30-35 gr., to i tak nasz koncentrat nie będzie droższy niż sprowadzany z zagranicy, a to oznacza dobry interes.


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę