OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Przetwórnie nie nadążają

15 września 2003

Już ponad miesiąc zakłady przetwórcze pracują pełną parą aby przerobić skupowane pomidory. Ale nawet praca na trzy zmiany tylko z niedzielną przerwą na mycie urządzeń, to i tak za mało. Pola wciąż są czerwone od nie zebranych jeszcze warzyw.

To efekt śródziemnomorskiego klimatu jaki panował w tym sezonie w naszym kraju. Pomidory wyjątkowo obrodziły, bardzo dobra jest także ich jakość. Ten rok jest ostatnim, kiedy to nasz rynek chroniony jest przed napływem koncentratu np. z Unii lub Węgier. Dlatego zakłady chcą wykorzystać tę szansę. 
 
Na światowych rynkach tona koncentratu kosztuje teraz ponad 500 dolarów. Doliczając 50% cło daje to już ponad 3 zł za kilogram. Nawet jeśli zakały za surowiec zapłacą 30-35 gr., to i tak nasz koncentrat nie będzie droższy niż sprowadzany z zagranicy, a to oznacza dobry interes.


POWIĄZANE

Choć grillowanie jest świetną okazją do tego, by odkrywać nowe, niecodzienne sma...

Według najnowszego sondażu, 68,3% Polaków, zaciągając kredyt bądź pożyczkę, spra...

 Male Ultra, Malextra, Electro Buzz, Ultra Armor i Male Ultra Pro firmy Health F...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę