A_BIO_AGRO_950

Przetwory z warzyw mogą drożeć

19 lipca 2013
Jak podaje Dziennik Gazeta Prawna, w tym sezonie ceny warzyw w skupie będą przynajmniej o kilkanaście procent wyższe niż przed rokiem
Z powodu długiej zimy zbiory warzyw będą niższe o 5-10 proc. - prognozuje IERiGŻ. Przetwórcy już zapowiadają podwyżki. Jednak rosnąca konkurencja oraz pogłębiający się spadek popytu może wyhamować wzrosty.
Według ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w tym sezonie ceny warzyw w skupie będą przynajmniej o kilkanaście procent wyższe niż przed rokiem. Taka sytuacja jest na rękę przetwórcom, którzy już zapowiadają wzrost cen swoich wyrobów. Tłumaczą, że ich rentowność spadła o połowę w ciągu ostatnich 10 lat i dziś oscyluje na poziomie 1-2 proc.
Producenci przyznają jednak, że na rynku jest coraz trudniej i konsumenci nie zaakceptują wysokich podwyżek. Świadczy o tym spadek sprzedaży lub dynamiki sprzedaży, jaki notują firmy. Wysokie podwyżki produktów warzywnych nie są możliwe także z powodu rosnącej konkurencji - obecnie przetwórstwem zajmują się 1492 przedsiębiorstwa.
Nieco lepiej jest na rynku owoców, gdzie zbiory powinny być podobne jak w ubiegłym roku.
Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnej




POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę