Biogaz_III Forum 2025

Przetwory z warzyw mogą drożeć

19 lipca 2013
Jak podaje Dziennik Gazeta Prawna, w tym sezonie ceny warzyw w skupie będą przynajmniej o kilkanaście procent wyższe niż przed rokiem
Z powodu długiej zimy zbiory warzyw będą niższe o 5-10 proc. - prognozuje IERiGŻ. Przetwórcy już zapowiadają podwyżki. Jednak rosnąca konkurencja oraz pogłębiający się spadek popytu może wyhamować wzrosty.
Według ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w tym sezonie ceny warzyw w skupie będą przynajmniej o kilkanaście procent wyższe niż przed rokiem. Taka sytuacja jest na rękę przetwórcom, którzy już zapowiadają wzrost cen swoich wyrobów. Tłumaczą, że ich rentowność spadła o połowę w ciągu ostatnich 10 lat i dziś oscyluje na poziomie 1-2 proc.
Producenci przyznają jednak, że na rynku jest coraz trudniej i konsumenci nie zaakceptują wysokich podwyżek. Świadczy o tym spadek sprzedaży lub dynamiki sprzedaży, jaki notują firmy. Wysokie podwyżki produktów warzywnych nie są możliwe także z powodu rosnącej konkurencji - obecnie przetwórstwem zajmują się 1492 przedsiębiorstwa.
Nieco lepiej jest na rynku owoców, gdzie zbiory powinny być podobne jak w ubiegłym roku.
Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnej




POWIĄZANE

Zasuszenie to nie wakacje od pracy utwierdzonej w komórkach nabłonka wymienia; t...

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę