A_BIO_AGRO_950

Przybywa producentów ekożywności

5 stycznia 2016

W ubiegłym roku około 21 tysięcy firm i gospodarstw miało certyfikat ekologiczny - tak wynika z szacunków Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, do których dotarła "Rzeczpospolita".

To o 20 procent więcej niż rok wcześniej. Najwięcej gospodarstw ekologicznych jest w województwie zachodniopomorskim. W czołówce są także województwa: warmińsko-mazurskie, podkarpackie, małopolskie i podlaskie. W 2010 roku spadła liczba przetwórni, które poddały się certyfikacji gwarantującej, że produkują wyłącznie z naturalnych surowców.

Według szacunków IJHAR było ich 264, czyli o 13 mniej niż rok wcześniej. W branży mówi się, że spadek liczby firm jest przejściowy i w kolejnych latach znowu zacznie ich systematycznie przybywać.

Jeszcze w 2004 roku żywność ekologiczną produkowało w Polsce 55 przetwórni. Natomiast w 2008 roku ich liczba sięgnęła 236. Według "Rzeczpospolitej", polskiemu rynkowi ekożywności daleko jest do nasycenia. Szacuje się, że w 2010 roku jej sprzedaż zwiększyła się o 15-20 procent. Natomiast o ponad jedną czwartą ma pójść w górę w tym roku.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę