A_BIO_AGRO_950

Raki dla cierpliwych

7 października 2004

Jedną z alternatyw dla typowej produkcji rolnej jest chów mniej znanych gatunków zwierząt. Rosnący w Europie i na świecie popyt na mięso racze wzbudza obecnie duże nadzieje wśród polskich hodowców.

Hodowla raków - choć jak najbardziej możliwa w naszych warunkach - nie jest jednak zajęciem dla wszystkich. Oprócz wiedzy, odpowiedniego zaplecza czy niewielkich nakładów finansowych wybrańcy muszą posiadać przede wszystkim sporą dozę ... cierpliwości. Pierwsze zyski z hodowli można bowiem uzyskać nie wcześniej niż po czterech latach, a czasami trzeba czekać na nie nawet i przez siedem lat.

Zainteresowanie rakami jest bardzo duże. Światowa roczna produkcja raków słodkowodnych wynosi ok. 50 tys. ton, w tym 70% przypada na produkcję farm raczych w USA, ok. 20% w Europie, a w pozostałych krajach ok. 10%. W odróżnieniu od innych części świata, wykorzystanie raków w Europie ma długą tradycję, sięgającą co najmniej średniowiecza.


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę