A_TSW_2026_950

Rejestrujmy polskie przysmaki regionalne

24 lutego 2005

Pierwsze trzy wnioski o rejestrację produktu regionalnego dotyczą oscypka, bryndzy i miodu z borów przemkowskich. Dlaczego nie powalczyć o markę dla pierogów budachowskich, korków winogronowych, portera z Witnicy czy miodu z Sulęcina? - zastanawia się "Gazeta Lubuska".

Pierogi lepią gospodynie z Budachowa (wieś pod Krosnem Odrz.). Chcą nawet ustanowić Dzień Pieroga. Halina i Wojciech Kowalewscy (w Starej Wsi pod Nową Solą prowadzą winnicę Kinga) myślą o rejestracji korków winogronowych, liści kiszonych, octu winnego. Porter z Boss Browar Witnica wygrał w konkursie "GL" na produkt regionalny. Miód produkowany przez Iwonę i Remigiusza Dutkowiaków z Sulęcina zdobył w ub. roku pierwszą nagrodę w konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo" organizowanym przez urząd marszałkowski - przypomina "Gazeta Lubuska".

Gra jest warta świeczki. W Portugalii wartość sprzedaży kilku serów uznanych za regionalne wzrosła w ciągu czterech lat o 130 proc. - Zwycięstwem w konkursie ,,Gazety Lubuskiej'' chwalimy się na plakatach i targach - potwierdza Zdzisław Czyrka, wiceprezes Boss Browar z Witnicy. - To na pewno pomaga w pozyskaniu klientów. Chcemy, żeby mieszkańcy Lubuskiego utożsamiali się z naszym porterem.

Gospodynie z Budachowa nie mogą nadążyć z lepieniem pierogów, gdy zjeżdżają się najbliżsi. Nikogo nie trzeba przekonywać, że smakołyki różnią się od tych kupowanych w sklepie - pisze "Gazeta Lubuska".


POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę