biogaz_09_2025

Rośnie światowa produkcja drobiu

5 stycznia 2016
Według najnowszych prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2013 r. światowa produkcja drobiu wzrośnie o 1,8 proc. do 106,4 mln ton. Jednak produkcji tego gatunku mięsa nie będzie rosła tak szybko jak w poprzednich latach.

Chiny, obecnie drugi w skali globu producent drobiu, ma problemy z produkcją, co jest związane z przymusowym ubojem i ograniczeniami sprzedaży detalicznej po epidemii ptasiej grypy H7N9, jaka miała miejsce w marcu br. w tym kraju. Epidemia podważyła zaufanie konsumentów do mięsa drobiowego, co przełożyło się na obniżenie popytu. W tego powodu - zdaniem eksportów - chińska produkcja pozostanie prawdopodobnie na poziomie z roku ubiegłego, podczas, gdy wcześniej prognozowano 2,6 proc. wzrost - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA) powołując się na raport FAO.

O 1,6 proc. prawdopodobnie zwiększy się produkcja drobiu w Stanach Zjednoczonych, ze względu na wzrost cen żywca i redukcji cen pasz. Większa produkcja spodziewana jest w tym roku również m.in. w UE (+1,5 proc.), Brazylii (+1,8 proc.), Rosji (+3,2 proc.) i Indiach (+7,3 proc.). W grupie dwudziestu największych światowych producentów, nieznaczny spadek produkcji prognozowany jest jedynie w Japonii (o 0,7 proc.), z uwagi na nadpodaż tego mięsa.

Mięso drobiowe ma największy udział w handlu mięsem ogółem - ok. 45 proc. Pomimo podwojenia poziomu sprzedaży drobiu w ciągu ostatniej dekady, od 2010 roku spadła dynamika wzrostu eksportu. W ocenie analityków w 2013 r. wyeksportowane zostanie 13,3 mln ton.

Największym importerem drobiu są kraje azjatyckie, w tym m.in. Arabia Saudyjska, Wietnam, Irak, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Kazachstan, które i w tym roku zwiększą swoje zakupy o 0,6 proc. Mniej natomiast sprowadzi drobiu Japonia i Korea Płd. z uwagi na nadpodaż, a także Chiny ze względu na niższy wzrost spożycia.

Znacznie więcej tego mięsa kupią kraje afrykańskie (o 6 proc.), m.in. RPA, Angola, Benin, Ghana i Egipt, gdzie wzrost dochodów ludności sprzyja większej konsumpcji.

Według FAO, Rosja zwiększy w tym roku import drobiu zaledwie o 1 proc., głównie z uwagi na wzrost produkcji krajowej oraz umowy handlowe z Ukrainą i Białorusią. A UE zmniejszy import o 2,3 proc.

Najwięksi światowi eksporterzy mięsa drobiowego (Brazylia, USA i Chiny), którzy łącznie odpowiadają za niemal trzy czwarte globalnej sprzedaży, w tym roku zwiększą ją nieznacznie. Natomiast więcej niż w poprzednich latach wywiozą drobiu: Tajlandia, Argentyna, Turcja, Chile, Ukraina i Białoruś.



POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę