biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Rulewskie Potyczki Kulinarne

5 stycznia 2016
17 lutego (niedziela), o godzinie 13:00 w Hanza Pałac Rulewo pod Grudziądzem, województwo kujawsko – pomorskie 17 lutego o godzinie 13.00  odbędą się pierwsze „Rulewskie Potyczki Kulinarne” - impreza poświęcona promocji reedycji książki Wiktora Kulerskiego „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego z 1915 roku” .Ta specyficzna   książka kucharska złożona  jest z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza. Przepisy te były efektem ogłoszonego przez „Gazetę Grudziądzką” konkursu kulinarnego.


Plan imprezy:
Godz: 13:00 – powitanie zaproszonych Gości, rozpoczęcie potyczek
Godz: 13:10 – losowanie drużyn oraz koordynatorów
Godz:13:15 – rozpoczęcie potyczek (pierwsze 3 drużyny)
Godz: 13:20 – promocja książki kulinarnej „Nauka gotowania dla użytku ludu polskiego z 1915 roku”
(edycja i opracowanie przez J. Dumanowskiego i M. Mazurkiewicza)
Godz: 13:35 – promocja portalu: www.wieprzopedia.pl
Godz: 13:45 – rozpoczęcie mini potyczek kulinarnych dla dzieci (sala kominkowa)
Godz:14:00 – Recital Mariusza Myrchy – Laureata „Szansy na Sukces”
Godz:14:30 – druga część potyczek kulinarnych ( kolejne 3 drużyny), degustacja potraw pierwszej grupy konkursowej
Godz:15:45 – degustacja potraw drugiej grupy konkursowej
Godz:16:15 – ogłoszenie wyników „Rulewskich Potyczek Kulinarnych” (konkurs główny, konkurs dla dzieci)
Jury konkursowe:
- Jean Bos – wielokrotny zdobywca nagród na międzynarodowych konkursach kulinarnych, prezes Euro-Toques Polska, przewodniczący Jury
- Robert Pudlewski – Szef Kuchni Hanza Pałac Rulewo – V-ce przewodniczący Jury
- Jan Krzysztof Ardanowski – V-ce przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Bogusz Leszczyc-Grabianka – Ambasador Regionalny Województwa Kujawsko-Pomorskiego projektu „Smaki Polskie – Wieprzowina – Polska Tradycja”
- Marek Szczygielski – przedstawiciel organizatora Festiwalu Smaku w Grucznie.
Organizatorzy:
- Hotel Hanza Pałac w Rulewie
- Krajowa Rada Izb Rolniczych i Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego
- Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły
- Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa PTH).



POWIĄZANE

Elastyczna edukacja rolnicza zyskuje na znaczeniu. Kurs rolnika online to nie ty...

Sznurek do prasy rolniczej jest niezbędny do działania takich maszyn jak prasa k...

Rozpoczynając realizację przedsięwzięcia mogącego oddziaływać na środowisko, inw...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę