aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Rybactwo i przetwórstwo ryb warto wspierać

2 listopada 2012
Zdaniem Kazimierza Plocke , sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi dużym sukcesem polskiego rybactwa  jest utworzenie lokalnych centrów pierwszej sprzedaży, a więc miejsc spotkań rybaków z przetwórcami ryb. Eliminuje się  w ten sposób pośredników, którzy odbierali część zysków jednym i drugim oraz podbijali ceny dla konsumentów.
Zmodernizowane zostały  też porty rybackie i budowane są oraz sukcesywnie oddawane do użytku nowoczesne przystanie rybackie: w Kuźnicy, Mechelinkach k. Gdyni, Dębkach czy Mrzeżynie.
-  Chcę tu dodać, że polskie przetwórstwo ryb, to najdynamiczniej rozwijająca się dziedzina gospodarki narodowej. Dzięki inwestycjom uchodzi za najnowocześniejsze w Europie, a pod względem technicznym oraz jakości produkcji jest w pierwszej trójce na świecie. Rocznie przerabiamy ok. 500 tys. ton ryb, z tego ok. 100 tys. z zasobów krajowych, a większość to surowiec importowany. W 250 zakładach pracuje 30 tys. osób. Wytwarzają łącznie 0,6% produktu krajowego brutto, a wydajność pracy jest 4 razy wyższa niż w innych branżach przetwórczych. Rybactwo i przetwórstwo ryb warto wspierać – mówi Kazimierz Plocke.


POWIĄZANE

Łączna powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce w roku 2023 przekroczyła 1,8 mln h...

MSD Animal Health zaprasza do konkursu “Pignnovation Award”  Udział mogą wziąć u...

Rada Polityki Pieniężnej podjęła wczoraj decyzję o utrzymaniu stóp procentowych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę