OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Rybacy na Śniardwach zimą wycinają lód... na lato

5 stycznia 2016
Rybacy na mazurskich jeziorach, w tym na największym polskim akwenie - Śniardwach, zaczęli wycinać bryły lodu, które posłużą im latem do chłodzenia złowionych ryb. Lód przez pół roku przechowywany jest na nabrzeżach, a do izolacji służą trociny.
Jak poinformował PAP dyrektor gospodarstwa rybackiego Śniardwy Marek Kragiel, podczas zimowego sezonu rybacy pozyskują około 100 ton lodu.
Wycinanie lodu odbywa się m.in. w Głodowie na Śniardwach w zatoce Szyba oraz w Okartowie na jeziorze Tyrkło.
"Rybacy wychodzą na taflę, która teraz może mieć grubość ok. 30-40 centymetrów. Lód pozyskują w odległości 50-100 metrów od brzegu. Pikami wycinają kostki o wymiarach około metr na metr; potem przeciągają bryły do brzegu, gdzie składują je osypując trocinami" - wyjaśnił Kragiel.
Trociny służą jako izolator; w ten sposób lód może być magazynowany aż sierpnia. Latem zostanie wykorzystany do chłodzenia ryb tuż po złowieniu. W czerwcu, lipcu i sierpniu rybacy pakują skruszony siekierami albo mechanicznymi kruszarkami lód w styropianowe pojemniki i okładają nim złowione ryby.
"Chodzi o to, by przez 2-3 godziny, bo tyle trwają jednorazowo połowy, schłodzić ryby; w przeciwnym razie, gdy temperatura powietrza wynosi 20 stopni, z ryb zrobi się zupa rybna"- dodał dyrektor.
Do transportu ryb do odbiorców wykorzystywany jest już lód pochodzący z chłodni, a nie ten z zamarzniętych akwenów.


POWIĄZANE

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę