OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Ryby "pożywieniem" dla mózgu

11 października 2005

Jedzenie ryb co najmniej raz w tygodniu jest korzystne dla mózgu i opóźnia średnio o trzy - cztery lata zmiany w tym organie następujące wraz z wiekiem - brzmi konkluzja z badań przeprowadzonych w USA.

Przeprowadzone wśród mieszkańców Chicago badania objęły 3718 osób powyżej 65. roku życia, które badano trzykrotnie w ciągu 6 lat. Przeszły one proste testy wskazujące na ich sprawność umysłową, m.in. zdolność zapamiętywania szczegółów, a następnie zostały zbadane pod kątem obyczajów żywieniowych, a w szczególności częstotliwości jedzenia potraw rybnych.

Odkryliśmy, że ludzie, którzy jedzą ryby raz w tygodniu, wykazują o około 10 procent mniejszy spadek sprawności umysłowej - podsumowała wyniki współautorka studium, prof. Martha Clare Morris, z Centrum Medycznego Rush University. U tych, którzy jedli dwa posiłki rybne na tydzień spadek sprawności był jeszcze mniejszy, o 13 procent od średniej .

Wyniki tych badań są kolejnym dowodem korzystnego wpływu diety rybnej na funkcjonowanie mózgu i zapobieganie jego schorzeniom. Poprzednio lekarze udowodnili, że jedzenie ryb zmniejsza zagrożenie chorobą Alzheimera i ryzyko udaru mózgowego. Inne jeszcze wcześniejsze badania wykazały też, że ryby bogate w kwasy tłuszczowe typu omega-3, takie jak łosoś czy tuńczyk zapobiegają chorobom serca.


POWIĄZANE

Pogoda nie rozpieszcza producentów kukurydzy. Siewy na północy i w centrum kraju...

Gwałtowny wzrost niepewności w zakresie handlu i polityki gospodarczej, słabszy ...

Rolnictwo precyzyjne wprowadza nowe technologie, które rewolucjonizują podejście...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę